Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kell engedély?

2013.11.02

Még engedély sem kell hozzá

A garázsvásár - melynek egyébként otthont adhat a kert, a padlás vagy akár a lépcsőház is - azért is nagyon jó kezdeményezés, mert jogi háttere teljesen rendezett: ha szigorúan saját tulajdonunkban álló területen szervezzük, akkor engedélyek után sem kell futkosnunk, és előre sem kell bejelenteni a hatóságoknál a saját területen szervezett magánrendezvényt. Emellett, ha az összbevétel nem éri el az évi 800 000 forintot, akkor adózni sem kell utána.

 

Garázsvásárok: oszd meg, élvezd és keress rajta

 

 
Amerikában már régóta divat, most már hazánkban is kezd terjedni a garázsvásár, amelynek keretében a családok régi, megunt, addig pincében, padláson vagy garázsban tárolt holmijuktól egy nagy buli keretében szabadulnak meg. Ez nemcsak nekik hoz némi anyagi hasznot és szabad helyet, de a vásárlóknak is: igazi kincsekre lelhetnek fillérekért.

Külföldön már hagyománya van - nálunk nemrég kezdődött

Amerikában, Angliában és Németországban is régóta szerveznek rendszeresen garázsvásárokat a kertvárosi lakók. Átlagos életet élő családok, mindenféle vállalkozói engedély nélkül egyszerűen kiviszik megunt cuccaikat a garázsba vagy a kertbe, és egy alapos hirdetést követően megpróbálják azokat felcímkézve, portalanítva, lesikálva olcsón eladni. Meggazdagodni külföldön sem lehet ebből, viszont könnyű megszabadulni a felhalmozott felesleges kacatoktól - amelyek ráadásul másoknak kincseket érhetnek.

Fotó: Vincze Barbara [origo]


Magyarországon két éve indult el a garázsvásár-őrület, köszönhetően Krivarics Dittának, aki az interneten keresztül segít szervezni és lebonyolítani garázsvásárokat. Az emberek pedig kezdenek rákapni a szokatlan módszerre, mára már szinte minden hétvégén találni a fővárosban valahol egyet.

Oszd meg és vásárolj

Bolhapiac vagy internetes aukciós oldal helyett garázsvásárokra főleg a középosztály tagjai járnak, azok az általában családos emberek, akik meglátták az ebben rejlő szépségeket: nemcsak kiváló eladási vagy vásárlási lehetőség, de egy jó buli is, ahol a nagymama kötötte pulóverek feletti beszélgetések során könnyen jó ismeretségek, barátságok is szövődhetnek.

Emellett azoknak is nagyon jól jöhet, akik költözni vagy felújítani készülnek: sokan ilyenkor döbbennek rá, mennyi megunt használati tárgyat halmoztak fel az évek során. Ezektől nemcsak szemétszállítással lehet megszabadulni, egy hétvégi kerti vásár keretében mások is jól járhatnak, hiszen csak a szomszédba kell átmenni vásárolgatni, és az eladó is némi pénzhez jut, a szállítási költségekkel vagy az aukciós oldalak jutalékaival pedig nem kell számolnia. Ha pedig megunt bútoroktól szeretne megszabadulni, akkor ez a legmegfelelőbb megoldás: a szállításról a vevő gondoskodik, de ha környékbeli, akkor egy kis összefogással együtt is elvihetik a darabokat, miközben hirdetési újságokban vagy a neten nehéz olyan bútorokat eladni, melyek komolyabb szállítást igényelnek.

Persze garázsvásárt nemcsak egyedül lehet szervezni: egy kellemes hétvégére egy baráti társaság vagy néhány szomszédos család is összefoghat, és egyikük kertjében vagy garázsában mindannyiuk megunt holmiját eladhatják, csak a megfelelő listák készítésére és a darabok felcímkézésére kell odafigyelni. Így nemcsak bútorokat, de lakástextileket, ruhákat, cipőket, játékokat, ékszereket, műszaki cikkeket, és szinte mindent el lehet adni, amit otthon találni.

Még engedély sem kell hozzá

A garázsvásár - melynek egyébként otthont adhat a kert, a padlás vagy akár a lépcsőház is - azért is nagyon jó kezdeményezés, mert jogi háttere teljesen rendezett: ha szigorúan saját tulajdonunkban álló területen szervezzük, akkor engedélyek után sem kell futkosnunk, és előre sem kell bejelenteni a hatóságoknál a saját területen szervezett magánrendezvényt. Emellett, ha az összbevétel nem éri el az évi 800 000 forintot, akkor adózni sem kell utána.


Garázsvásárt szerveznél?

Ha sok a felesleges holmid, vagy költöznöd kell, és kedvet kaptál egy jó kis közösségépítő garázsvásárhoz, akkor először is az időpont megválasztásával kell foglalkoznod - főleg, ha többen fogtok össze. Az időjárási előrejelzés ellenőrzése és némi szervezés után pedig kezdd el meghirdetni az eseményt: hirdess  az oldalon.

Fotó: Vincze Barbara [origo]

Azt is el kell döntened, hogy hétvégén mikor kezdődjön a vásár, érdemes egy nem túl kora reggeli időpontot keresni. Az árucikkeket jó előre egyesével címkézd fel, hogy mindenki egyértelműen láthassa a darabok árát, esetleg a márkáját, korát vagy eredetét. Ha garázs híján szervezed a vásárt, akkor a kertben felállított asztalok is tökéletesen megfelelnek a célnak, de ládákban, dobozokban is kiteheted a kacatokat - a szebb darabokat viszont érdemes kiemelni, hogy a vevőknek ne kelljen órákig ásniuk a dobozokban. Minél átláthatóbb és színesebb a vásár, annál nagyobb kedvet csinál a keresgéléshez, de a hangulaton emelhetsz is némi halk, nem túl harsány zenével. Ha még emellé házi készítésű frissítőket vagy némi rágcsálnivalót is kínálsz, már majdhogynem nyert ügyed van. Egy dologra kell még ügyelned: legyen otthon váltópénz, mivel a pár száz forintért árult darabokért sokan nagyobb címletekkel is fizethetnek, ne azért kelljen otthagyniuk, mert nem tudsz visszaadni.